04 jan PRINCEZNÁ JE SUPERSLADKÁ
PRINCEZNÁ JE SUPERSLADKÁ
(Pokapustnicový vyprošťovák )
No! Takto!
Princezná nepozná prekapustnicovejšie obdobie ako je december! Všade to na vás vyskakuje! Vianočný večierok? Kapustnica! Vianočné trhy? Kapustnica. (Dobre, aj galón vareného vína, ale to sem nemotaj !) Vianočná večera? Kapustnica! Ideš na návštevu? Džgajú do teba kapustnicu, lebo takú si určite ešte v živote nikdy nejedla/nejedol! Hentaká, onaká, s mäsom, bez mäsa, s klobásou, s hríbami, s krúpami, so smotanou, so slivkami…. Furt a stále a dokola! Nech mi v sekunde zhrdzavie tá zlatá korunka na hlave, keď to nie je pravda! Včuľ počkaj, idem kuknúť do zrkadla.
Je zlatá!!!!
Takže takto: mne trčí kapusta z uší a tuším už aj z topánok! A tak sa princezná rozhodla, že musí vždy po každej kapustnici zožuť nejaký brutálny protipól! A ajhľa, čo jej prišlo ako najlepšia voľba!
Grilážka!
Vážení vedúci domácich kuchynských liniek, poďme si ju uklohniť!
1/ v prvom rade treba zohnať tortové oblátky! To vykonáš v kadejakom obchode potravinového charakteru, do ktorého prídeš patrične ustrojená . To preto, aby si nebodaj niekto nepomyslel, že si už nevieš na seba okrem rozgajdaných teplákov nič iné obliecť! Kúp jeden balík, to ti bude stačiť .
2/ v obchode sa prechádzaj s gráciou, ako by si bola na nákupe u Cartiera! Šuchni si do košíka aj kondenzované mlieko sladené, zvané Salko a maslo obyčajné, veľké a plynule sa presuň domov.
3/ doma zhoď zo seba tie noblesné handry a daj si tie vygajdané tepláky! Ak máš ohňovzdorné rukavice, priprav si ich k šporheltu. Nepýtaj sa prečo, princeznej sa neodvráva!
4/ priprav si hrniec. Menší od toho, čo v ňom klohníš kapustnicu . Ukáž?… Ne, v hentom varíš párky, daj väčší!
5/ odvážiš si do troch misiek po 100 gramov kryštálového cukru. Uvidíš o chvíľu prečo! Zapneš šporhelt a presne tam, kde to horí (alebo kde to začne hriať), tak presne tam postavíš ten hrniec. Do hrnca nasypeš prvú misku cukru. Hrkneš s hrncom tak, aby sa ti rozmiestnili kryštáliky cukru po celom dne. Gombík na ovládanie šporheltu dáš na polovičný výkon. Asi po minúte chytíš hrniec a opäť s ním potrasieš! Neopováž sa zatiaľ do toho obsahu vtasiť varechu, alebo lyžicu, alebo miešadlo! Len priebežne hrkáš s hrncom! Už keď sa ti bude zdať, že väčšina cukru je v stave tekutom, húkneš tam druhú misku cukru (bez misky poprosím), vezmeš do paprče silikónovú stierku (volajú to aj lopatka, či lízatko ) a prichádza fáza “vtierania” kryštálov do tekutého cukru! Nemiešať! Vtierať!!! Takto navtieraš aj tretí obsah misky.
6/ keď dovtieraš prichádza fáza “liatie”. To salko, čo si si kúpila, pomaličky vlievaš do toho horúceho karamelu. I tu prichádza do úvahy použitie tých rukavíc, lebo jednou rukou miešaš ako šibnutá a druhou leješ a z hrnca vychádza taká para, že by si si po doliatí mohla aj pupáky na ksichte vytláčať. Skrátka, dávaj si fakt bacha, hlavne lej a miešaj!!!!
7/ tento maglajz varíš cca 4 minúty. Si spotená, nervavá, nadávaš, ale najhoršie máš za sebou ! Teraz postupne do maglajzu pridáš 250 gramov masla a furt miešaš, aby si pekne to maslo zaondiala do maglajzu. Vypneš šporhelt.
8/ ak máš doma orechy vlašské, môžeš ich nasekané pacnúť do maglajzu, pokojne aj 100 gramov (šag orechy vlašské sú dobré na mozog, tak sa o seba staraj, ne?)
9/ prichádza fáza plnenia (nie snov, oblátok, moja, ob-lá-tok!). Voľajakú strečovú fóliu, alebo saklík, alebo bársčo si rozprestri na stôl a polož jednu oblátku. Na oblátku nagigli tenkú vrstvu maglajzu. Pekne po celej a prichlop to oblátkou ďalšou. Takto pokračuješ, kým sa ti niečo neminie. Buď maglajz, alebo oblátky.
10/ celé to do tej fólie zabaľ, bude to vyzerať ako obrovská horalka, capni to do chladničky a zaťaž to niečím ťažkým, napríklad slovníkom slovenského pravopisu, prípadne encyklopédiou dinosaurov. Nechaj to aspoň 12 hodín v chladničke. No a potom to buď nakrájaš, alebo žvachleš ako horalku
V tejto chvíli si ty narobená a preto kuchyňu uprace zvyšok tvojej rodiny! Vyrobila si vyprošťovák, kto je viac?
PS: ak ti niekto povie, že si cez sviatky pribrala, pošli ho kadeľahšie! Ty máš len kvalitné mimikry! Veď keď žvachleš toľko kapusty, automaticky vyzeráš ako súdok na kapustu! Veď logika, ne???
PS 2: dali ste si novoročné predsavzatie? Bleskovo na to zabudnite, žite tak, aby ste mali radosť! A narastie vám zlatá korunka
PS 3: všetky princeznine recepisy nájdete aj na www.59sweets.sk v chlieviku “o čom píšem, keď nepečiem”. Tam ich máte pekne pokope